Síguenos en redes sociales:

MÚSICA

Un repertori musical amb influència militar

L’Orquestra Simfònica de Castelló actuarà a l’Auditori de la capital el pròxim dia 27

Un repertori musical amb influència militar

Què tenen en comú el Duc de Wellington, el tinent Kijé i el veterà hússar de l’exèrcit austríac Háry János? En primer lloc, els tres són militars, encara que eixe no és exactament el nexe de la seua unió, no. Si escrivim ara d’estos tres personatges és perquè els tres són protagonistes de tres peces musicals de tres compositors ben diferenciats i que diumenge que ve, 27 de desembre, tindrem oportunitat d’escoltar gràcies al concert que l’Orquestra Simfònica de Castelló ha preparat amb motiu de les festes de Nadal.

ACTUACIÓ // El conjunt dirigit per Henrie Adams oferirà un programa d’influència militar, encara que prou singular. La primera de les peces que interpretaran serà La victòria de Wellington, de Ludwig van Beethoven. Esta obra orquestral, opus 91, va ser composta pel geni alemany en 1813 per a celebrar la victòria de les tropes britàniques, espanyoles i portugueses, comandades pel Duc de Wellington Sir Arthur Wellesley, sobre l’exèrcit francés en la contornada de la ciutat de Vitòria el 21 de juny d’eixe mateix any. Beethoven, conscient que es tractava d’una peça menor, va qualificar l’obra de “estupidesa”. A pesar d’això, és a dir, a pesar que Beethoven la considerava mediocre, va aconseguir convertir-se en una de les seues peces més cèlebres durant el temps en què va viure. Hui en dia es coneixen només alguns dels seus fragments més famosos.

Després d’esta partitura, l’OSC s’encarregarà de tocar la Suite del tinent Kijé, que Prokofiev va compondre per a la pel·lícula d’Aleksandr Faintsimmer basada en la novel·la de Yury Tynyanov. Finalment, la música de Zoltán Kodály serà l’encarregada de posar el punt final a esta actuació. Háry János és una òpera folklòrica hongaresa que narra les peripècies d’este personatge que, suposadament, va aconseguir conquistar el cor de l’esposa de Napoleó i derrotar als seus exèrcits.

Pulsa para ver más contenido para ti