Síguenos en redes sociales:

MÚSICA

Anàlisi del present i futur de la ‘nostra’ indústria musical

Del 10 al 13 de novembre la capital de la Plana serà l’escenari de la Fira Trovam-ProWeekend, amb més de 60 actuacions

Quin és l’estat de la música actual? És a dir, quin és el seu estat des d’un punt de vista del seu consum i plataformes de distribució. Viu la indústria musical actual un període de grans convulsions? L’arribada d’Internet va provocar el caos? Les respostes a aquestes preguntes són força complicades, ja que hi ha molts factors que determinen el perquè de les coses. Fa un any, el grandíssim crític musical Diego A. Manrique deia, arran de l’estat actual de la música: «Sí, es fa més música que mai, però és molt probable que la seua qualitat mitjana hagi baixat. Més enllà dels artificis de la nostàlgia, hi ha raons objectives: van caient els grans estudis, amb el seu equip humà altament especialitzat; sobretot, han desaparegut els A & R (directors artístics), els productors i altres sistemes de filtres que ens lliuraven de moltes escombraries». Manrique esmenta una cosa que resulta interessant, alguna cosa semblant al sector literari amb les editorials, com és la figura d’especialistes que sàpiguen analitzar el que veritablement és interessant i el que no; si bé és cert, no ho negarem, que sempre hi ha interessos purament econòmics, és a dir, que no sempre allò que es publica és el millor, però sí el més rendible (al cap i a la fi, aquesta és una indústria, i com a tot negoci, necessita ingressos).

Les possibilitats que ha ofert Internet a l’hora de fer visible un treball discogràfic són immenses. Actualment, tots poden (i així ho fan) promoure el seu treball, fer-lo visible. No obstant això, i com bé incidia Manrique en el seu article, «la gravació, qualsevol que sigui el suport, necessita fortes inversions, no tant per la seua elaboració com per al màrqueting».

A tots aquests dubtes al voltant dels desafiaments que pot i ha d’emprendre la indústria musical, s’ha d’afegir, també, un altre factor que, fet i fet, marca alguna que altra diferència. Ens referim a la geografia d’aquesta indústria i la seua transcendència. Dit d’una altra manera, quin és l’estat de la música valenciana i catalana actual?

D’això, precisament, tractaran mig centenar de professionals a la propera celebració de la Fira Trovam-ProWeekend de Castelló —que sorgeix de dos esdeveniments ja existents en la ciutat: TroVAM! i Pro Weekend— que tindrà lloc del 10 al 13 de novembre en tres escenaris de la capital de la Plana: Auditori i Palau de Congressos, Teatre Principal i Teatre del Raval.

EL PER QUÈ // Com asseguren des de la Valencian Music Association (VAM), ens que organitza el TroVAM!, «parlar de l’activitat musical a la Comunitat Valenciana en festivals, festes majors, esdeveniments populars i sales de concerts, és parlar de la importància d’un fenomen que ha contribuït a teixir una part fonamental de la història i vida social comunitària». Certament, la música compèn bona part de les nostres activitats socials. Forma part «del nostre estil de vida mediterrani i la nostra identitat col·lectiva».

Tenint això en compte, i vist el creixement de la música al nostre territori, gràcies a aquestes noves plataformes de difusió, no cal dir que en l’actualitat, la música valenciana travessa un dels millors moments de la seua història. Com bé ens expliquen, hi han nombroses propostes musicals de gèneres i formats ben diversos que «han anat sorgint al nostre voltant fins dibuixar un ric i variat entramat artístic, creatiu i cultural que ens aporta qualitat de vida, coneixement i sentit crític».

La favorable situació actual s’ha consolidat, és clar, gràcies al treball dels músics i del públic, però també a l’esforç dels diferents agents que conformen el sistema musical valencià: institucions, empreses (management, promotores, sales de concerts, empreses de serveis), escoles i conservatoris, etc. «L’acció conjunta d’aquestos agents ha anat bastint una escena creativa que ara, en ple segle XXI, demana d’una ordenació i una estratègia reflexionades que permeten encarar un projecte de futur, i que ens ajuden a establir uns objectius clars d’on anem, com i per què», diuen des del VAM. La veritat és que gràcies a iniciatives com la fira que se celebrarà a Castelló aquesta setmana entrant, tindrem oportunitat de conèixer aquest treball conjunt que vol enriquir la vertebració de l’escena musical valenciana, a més de «trobar els equilibris entre el caràcter immaterial i simbòlic dels valors culturals i la vessant econòmica i mercantil, o cercar estratègies compartides de desenvolupament entre l’àmbit privat, el públic i el tercer sector».

La fira valenciana de la música Trovam! vol anar de la mà de les institucions valencianes i aportar elements de reflexió i accions conjuntes que contribuïsquen a consolidar un ecosistema musical estable i sostenible, on el treball en xarxa i col·laboratiu faça de la música un dels grans dinamitzadors culturals, socials i econòmics dels valencians.

UNA NECESSITAT, UN OBJECTIU // Després de molts anys sense una política cultural planificada per part de l’administració estatal i autonòmica, «ens trobem amb la necessitat de bastir un gran acord sectorial que sente les bases del nostre sector industrial», assenyalen des del VAM. Per aquest motiu, les fires professionals i els mercats culturals «són essencials a l’hora de dinamitzar i impulsar estratègies col·lectives de sector, trobades professionals, debats i estudis que faciliten l’intercanvi de coneixements i la creació de sinèrgies, a més de compartir eines de treball i servir d’aparador de propostes artístiques».

Tant el TROVAM! com el ProWeekend, que ara han sumat forces, han nascut al territori valencià per una manca del paper institucional, que va provocar que el sector de la indústria musical anara autoorganitzant-se i prenent consciència de constituir un col·lectiu professional. Actualment, existeix un teixit d’associacions que s’ha consolidat al llarg dels darrers anys i que han fet visible la necessitat d’un esdeveniment professional territorial, como el que ara podem gaudir a Castelló. Tot això provoca que a hores d’ara assistim al «moment inicial d’un camí que altres territoris fa dècades que posaren en marxa. Necessitem posar uns fonaments sòlids per a poder competir amb les propostes musicals i professionals d’altres indrets i aprofitar les fortaleses i el dinamisme que ens caracteritzen com a societat», segons la VAM.

ESPECIALISTES // Les més de 50 persones expertes que visitaran Castelló oferiran, per tant, el seu punt de vista en taules redones, xerrades i presentacions que permetran establir un ampli punt de vista sobre el moment actual de la música, així com albirar les expectatives de futur.

Entre els convidats figuren noms tan qualificats dins del món de la cultura com els periodistes Eduardo Guillot, Marta Moreira, Xavier Aliaga, Amàlia Garrigós, Corina Preciado o Carlos Pérez de Ziriza; responsables de departaments culturals públics com Verònica Ruiz (Ajuntament Castelló), Abel Guarinos (Generalitat Valenciana), Albert Bardolet (Generalitat de Catalunya), José Antonio Portillo (Ajuntament de Benicàssim), Paloma Medina (Sound Diplomacy), Jordi Gratacòs (Barcelona Music Export) o activistes com Simona Levi (Conservas-X.net).

Al llarg de tres dies s’organitzaran taules redones obertes on es tractaran temes com les noves polítiques musicals valencianes, la presentació dels primers resultats de l’Estudi de la Música Valenciana, el foment de la visibilitat de les dones dins de la indústria musical, les Music cities i el valor de la música en el desenvolupament dels territoris, els camins de la internacionalització, els circuits estatals, els drets d’autor, associacionisme, el dret a actuar, l’activitat en el món musical «per amor a l’art» i la música dins de la literatura.

Però, això no és tot. Durant els dies d’aquesta singular fira hi haurà presentacions sobre màrqueting musical, els mecanismes de circuits com Girando Por Salas (GPS), es donarà a conèixer les primeres novetats de les pròximes edicions de festivals com el Benicàssim Blues i el Feslloch, el cicle Circuit Musical de Castello i Taller 360º en la Producció Musical. I, com no, gaudirem d’una programació que inclou més de 60 actuacions musicals en directe, entre les quals destaquen les de Manel o Carles Santos, entre d’altres —per consultar el concerts, cal visitar la pàgina web: http://firatrovam.com—. Llarga vida a la nostra música.

Pulsa para ver más contenido para ti