Síguenos en redes sociales:

TEATRE

Una visió tenyida d’humor i sàtira sobre la corrupció política d’ara

Teatro Kamikaze presentarà el 13 de juliol a Benicàssim la seua obra ‘Iberian gangsters’, finalista als premis Max

Una visió tenyida d’humor i sàtira sobre la corrupció política d’ara

El teatre pot servir com a marc o context mitjançant el qual fer visibles certes injustícies. En aquest sentit, compliria una funció social, crítica, que creiem és més necessària que mai en posar en evidència algunes de les nostres mancances i defectes.

La companyia Teatro Kamikaze, Premi Nacional de Teatre 2017, sempre s’ha caracteritzat, i així ho reconeix, per apropar propostes de qualitat que incideixin d’una manera o un altre en la realitat social. De fet, segons expliquen ells mateixos, «l’escenari pot oferir un lloc de reflexió i és un mirall molt útil a tota una societat».

A Benicàssim, el proper 13 de juliol, i dins de la 22a edició del Festival de Teatre amb Bon Humor, portaran al Teatre Municipal la seua obra Iberian Gangsters, finalista als Premis Max al millor espectacle musical 2018, i amb la que fixen la seua incisiva mirada en la corrupció política, «un tema que necessita de tota l’energia per a ser estudiat, comprès i contingut», asseguren.

A través d’aquesta obra musical, «volem aportar una visió propera, humana, real i, alhora, tenyida d’humor i sàtira sobre aquesta problemàtica. Els polítics (tant els honestos com els lleugers de cascos) no vénen d’un altre planeta: són els nostres germans, els nostres fills, els nostres pares, els nostres cosins, els nostres coneguts. Són fruit d’aquesta societat, igual que tots nosaltres», remarquen des de Teatro Kamikaze, els qui han aconseguit plasmar sobre l’escenari una visió basada en casos reals, encara que construïda des de la ficció. Ells es mostren convençuts que, des de l’humor, podem «mirar-nos a nosaltres mateixos a través d’aquests polítics nostres, tan auto-indulgents. Potser el que veiem ens faci pensar, a més de riure. Aquest és el nostre objectiu».

A través de la història d’un madur polític, exministre, aficionat a cantar i que està a punt de ser jutjat amb altes probabilitats d’anar a la presó, Teatro Kamikaze posa el punt de mira en el conflicte moral i humà del que es corromp traint tots els principis que un dia va defensar. Així, aquest Rafael Velasco, que en els seus començaments va formar part del partit comunista per després passar al socialisme i més tard a la dreta conservadora, representa aquest polític que en els seus quaranta anys de carrera, exercint alts càrrecs en diverses instàncies de la política cultural, no es penedeix de res. «Tot el que ha fet ho ha fet perquè calia fer-ho. I no ha fet res que no hagin fet molts altres», explica Julio Salvatierra, l’autor del text que dirigeix Álvaro Lavín i que protagonitzen Chani Martín, Eva Martín, Marta Ibáñez, Miguel Ángel Gamero, Iván Villanueva i Xavi Melero.

VIATGE EMOCIONAL

Basat en dades d’una història real, recent i sonada, però amb tota la llibertat de fabulació i sàtira que el teatre sempre ha tingut, Iberian Gangsters aprofita el còctel format per ingredients tals com l’amor, la política, l’idealisme, la ambició i la música per posar en peu un thriller inquietant, versemblant, proper i ple d’humor: una veritable Spanish Musical Gangster’s Story. Una història capaç d’enganxar a l’espectador i no deixar-lo anar fins al final. De ficar-ho en el viatge interior del protagonista i la seua família. Un viatge realitzat sense perdre les maneres ni la capacitat de justificar-se davant si mateix i davant els seus. Un viatge apassionant i, no obstant això, tan humà i tan proper que l’espectador, sense deixar de riure —i fins i tot de cantar—, pot arribar a preguntar-se: segur que jo no faria el mateix?

«Creiem que no està de més mirar no només al present, sinó al futur i preguntar-nos què volen i què poden fer les noves generacions de polítics que demanen pas amb insistència», assenyalen des de Teatre Kamikaze, els qui insisteixen que a través d’aquest doble enfocament temporal del que ha passat i el que pot passar és «des d’on construïm l’espectacle». En definitiva, una visió naturalista, una mica cínica, d’un conflicte humà que, com ha quedat demostrat, i per desgràcia, segueix copant les portades de tots els mitjans de comunicació.

Pulsa para ver más contenido para ti