Síguenos en redes sociales:

economia circular

Innoven amb la fabricació de rajoles sense el procés de cocció

L’Institut de Tecnologia Ceràmica coordina el projecte ‘Life Hypobrick’

Innoven amb la fabricació de rajoles sense el procés de cocció

L’Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC), amb seus a Castelló i Almassora, és el centre coordinador del projecte europeu Life Hypobrick, una aposta ferma per la implantació de l’economia circular i la lluita contra els efectes negatius del canvi climàtic amb el desenvolupament d’aquesta iniciativa cofinançada pel programa Life i amb el suport de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) de la Generalitat.

L’objectiu de Life Hypobrick és desenvolupar rajoles per a la construcció elaborades partint de residus, en les quals no existirà l’etapa de cocció. I és que, com és sabut, en aquesta etapa es consumeix quasi un 90% de l’energia utilitzada en tot el procés de fabricació ceràmica.

Per això, Life Hypobrick aporta un nou procés aplicant la tecnologia denominada com a activació alcalina, per la qual els materials, en lloc de passar per una fase de cocció, són curats, estalviant d’aquesta manera fins un 90% d’energia consumida al llarg de tot el procés de cocció.

MENYS EMISSIONS // Durant el projecte Life Hypobrick es fabricaran 1.000 tones de rajoles, la qual cosa suposarà la reducció del 90% de les emissions de diòxid de carboni, en concret 184 tones, a més del 100% d’altres compostos que s’emeten a l’atmosfera en aquest procés, com els compostos orgànics volàtils (COV) i el material particulat. Un altre dels objectius d’aquesta important iniciativa comunitària és disminuir en unes 800 tones el consum de matèries primeres primàries com a argila, fundents i quars.

D’altra banda, cal contemplar també la important gestió de residus, que actualment estan sent caracteritzats i avaluats, que seran reutilitzats com a matèria primera per a fabricar aquestes noves rajoles, amb la qual cosa l’acció es vincula als principis de l’economia circular.

A més, aquestes noves rajoles sense cocció també es podrien replicar en un futur a altres materials com a taulells, teules, canonades, lloses i uns altres acabats no ceràmics com el formigó i derivats, la qual cosa representaria una reducció de més del 80% de les emissions de gasos efecte d’hivernacle.

Amb aquest projecte es pretén impulsar les indústries de fabricació de rajoles, des del punt de vista de la mitigació del canvi climàtic, cap a la seua transició a una economia hipocarbònica. En Life Hypobrick participen, sota la coordinació de l’Institut de Tecnologia Ceràmica, les empreses Ladrillos Mora, Recycling Consulting & Services (RCS), Schlagmann Poroton GmbH & Co i, finalment, la Universitat de Nüremberg (Alemanya).

Pulsa para ver más contenido para ti