LA RUEDA

Ceràmica: present i futur

Maria Fajardo

Maria Fajardo

Actualment, i sembla la història interminable, ens trobem immersos en altra crisi què ens afecta, i molt, a Vila-real. Patim moments d’incertesa a les comarques del nord, on es vaticinen molts ERTO en la indústria ceràmica per l’augment de preus de les matèries primeres i els inassolibles costos de producció pel preu de l’energia.

Aquest seguit de crisis que no donen treva, ens obliga a prendre mesures. A Compromís, tenim molt clar que ens devem a la majoria treballadora del País Valencià, la que s’esforça per tirar endavant des de l’honradesa. Per fer que ningú es quede enrere, necessitem mesures realistes.

Les actuacions per a aquest sector industrial estratègic per a les nostres comarques, han d’arribar també des del govern de l’Estat, pel volum i pel que suposen per a la supervivència de la nostra gent, ja que, directament o indirecta, la ceràmica ocupa al 70% de la nostra població activa. Més de 10.000 famílies depenen d’ella i també d’altres del mateix sector productiu, com la de frites i esmalts, les fàbriques de maquinària taulellera, així com un seguit d’empreses proveïdores i de transport que són capdavanteres i generadores d’ocupació.

A les comarques del nord, es concentra el 80% de la indústria ceràmica de l’Estat, en un clúster entre la Plana Alta, Plana Baixa i l’Alcalatén, líder al món. Això converteix al taulell en un eix fonamental de la nostra economia.

Solucions

Hem de començar a aportar solucions, i apostem perquè el Govern estatal seguisca l’exemple d’altres països competidors com l’italià, establint un crèdit fiscal que permeta estalviar fins el 40% del cost energètic, ja que el kW/hora es pagava, fa tres anys, entre 15-20 euros i, actualment, val més de 200. Tots els partits amb presència castellonenca som conscients de la problemàtica, per això, hem de ser capaços d’arribar a enteniments i ser valents per defensar, totes a una a Madrid, el mateix que a les nostres corporacions. El nostre sector estratègic no entén de colors polítics sinó de solucions efectives.

Portaveu de Compromís per Vila-real i diputada provincial