A FONDO

La fira de Vila-real

Santa Caterina és un dia especial, per a la família, per a compartir, per a retrobar-nos...

José Benlloch

José Benlloch

Per a tots els vila-realencs i vila-realenques, Santa Caterina és un dia especial. Un dia per a la família, per a compartir, per a retrobar-nos... Un dia de festa gran, en el qual el nostre cor de poble batega amb tota la seua força. Per a la gent que ens visita, que n’és molta, és, probablement, la primera fira nadalenca del nostre voltant; un mercat potent on poder trobar pràcticament de tot, gaudir d’un dia de compres, dels nostres restaurants i conéixer millor Vila-real. Un exemple més de la ciutat d’oportunitats en què ens hem convertit, gràcies a la nostra gent, que ha estat reconegut com a Festa d’Interés Turístic Autonòmic. Una ciutat amb cor de poble.

Diumenge que ve, ens retrobem, un any més, amb la nostra fira de Santa Caterina, la de la llonganissa, la del pito, la de les mocadoraes, la d’oloreta a castanyes torrades, fruits secs i dolços, la de l’estrena de l’abric i els primers joguets per als més menuts. Quan un esdeveniment té tants noms i tradicions al seu voltant, vol dir que està ben arrelat a la nostra terra i al nostre cor. I Santa Caterina, sense dubte, ho està.

En la Carta Pobla que el rei Jaume I va signar per a fundar Vila-real, fa ja vora 750 anys, ens va concedir el dret a fer un mercat anual, amb la condició que se celebrara en dies diferents a les fires de les viles veïnes (Castelló i Borriana). No era, evidentment, la fira de Santa Caterina de hui, però del que no hi ha dubte és que el nostre mercadet prenadalenc, una de les fires més esperades i visitades hui dia de la província, s’arrela ben profundament en les nostres tradicions i en la nostra història.

Hui, el que trobem és una fira moderna, a l’alçada del que Vila-real és en l’actualitat. 230 parades repartides pels carrers del centre entre les quals tractem de prioritzar aquelles més relacionades amb la tradició de Santa Caterina: naixements i decoració nadalenca, joguets per als xiquets, torrons i dolços, fruits secs, castanyes, alimentació, artesania... I solidaritat, molta solidaritat.

Des que, fa 12 anys, vam entrar en el govern municipal, ens hem esforçat per impulsar aquesta vessant solidària de la fira, facilitant a les oenegés que puguen instal·lar les seues parades per a aprofitar l’extraordinari aparador que suposa Santa Caterina per visibilitzar el seu treball. Enguany són 22 les oenegés que tindrem, principalment a la zona de la plaça Major. Una exposició molt interessant d’aquesta nova Vila-real del segle XXI més solidària i inclusiva que estem construint entre tots.

Els anime de tot cor a què vinguen. Que passegen pel nostre centre, s’imbuïsquen de la nostra història i tradicions, que facen les seues primeres compres de dolços o regals de Nadal. Que dinen en els nostres extraordinaris restaurants, que per Santa Caterina sempre estan fins a la bandera. Una ciutat d’oportunitats que obri els braços per acollir a tots els qui ens visiten.

Els millors productes

Els desitge que puguen gaudir del dia de Santa Caterina com ho fem els vila-realencs i vila-realenques: orgullosos de la nostra història i tradicions, de la nostra gent, dels comerços locals i dels diferents punts de la Comunitat i de l’Estat que vindran amb els seus millors productes a la fira de Vila-real. Una data marcada en roig per a molts d’aquests comerços tradicionals, que un any darrere l’altre opten a instal·lar-se per un dia als nostres carrers.

La nostra aposta per lo nostre és clara. Per les nostres tradicions, pels nostres esdeveniments singulars, els que ens identifiquen i ens fan únics. Per això, en aquesta última dècada, no hem deixat de treballar per reforçar les nostres festes singulars i obtenir el reconeixement que mereixen. I així tenim la declaració de Festa d’Interés Turístic Provincial per a la Cavalcada de Reis, que organitza cada any la Joventut Antoniana de la mà de l’Ajuntament, i la Nit de Xulla, a més d’ampliar el reconeixement a la nostra Setmana Santa i a la fira de Santa Caterina a l’àmbit autonòmic. És la nostra responsabilitat que les generacions futures puguen viure i sentir les nostres festes i tradicions amb la mateixa emoció i intensitat com ho hem fet nosaltres. En això estem. Junts, Vila-real avança.

Alcalde de Vila-real