Vila-real, 1274-2024

Han passat 750 anys d’història, de tradicions, progrés i d’identitat des de la fundació de la ciutat

José Benlloch

José Benlloch

Des d’aquell 20 de febrer de 1274, quan el rei Jaume I va atorgar la carta de població que funda el nostre poble, Vila-real, fins al dia de hui, han passat 750 anys d’història, de tradicions, progrés i d’identitat. Set segles i mig que han anat conformant la ciutat amb cor de poble que som hui i de la que tots i totes ens sentim plenament orgullosos. Una nova Vila-real del segle XXI que camina amb pas ferm cap al futur sense deixar de mirar al passat.

Aquest cap de setmana, com cada any al voltant del 20 de febrer, celebrarem els actes institucionals en commemoració del nostre naixement com a poble: l’homenatge a la Carta Pobla i al rei Jaume I, a més del lliurament dels premis 20 de Febrer d’enguany. Però no serà un aniversari més. Complim set segles i mig d’història compartida; per això, hem preparat una commemoració especial que, al llarg de tot l’any i fins al 20 de febrer de 2025, ens ha de servir per a conéixer-nos i estimar-nos més. Per a reflexionar sobre tot el que hem aconseguit, des que els nostres avantpassats, foradant les dures penyes, van començar a llaurar el futur d’una ciutat pròspera i d’oportunitats. Una ciutat que, al batec del nostre cor de poble, ens ompli el pit d’orgull allà on anem.

Això és el que farem en el 750é aniversari, amb un seguit d’iniciatives nascudes de la participació ciutadana i l’acord polític, a partir del treball que va fer el comissionat especial Enrique Viñes i el grup de treball coordinat pel regidor Emilio M. Obiol amb els regidors Noelia Samblás i Javier López. L’objectiu és que tots els vila-realencs i vila-realenques, els de carnet i els de cor, se senten implicats i representats per una commemoració que farem amb humilitat, gratitud i hospitalitat; com ens van ensenyar els nostres patrons Sant Pasqual, la Mare de Déu de Gràcia i el Crist d’Hospital, reunits aquest cap de setmana de manera històrica amb motiu del 750é aniversari de la nostra parròquia de l’arxiprestal, nascuda al compàs del nostre poble. Una commemoració que volem que s’estenga al llarg de tot l’any i que abaste tots els camps, des de la música a l’art, al patrimoni, l’urbanisme, la festa, l’esport, el coneixement...

Reconeixement

Diumenge, és l’hora de recordar els nostres orígens i recordar el camí que ens ha portat fins ací, amb l’homenatge i ofrena al rei Jaume; i, amb els premis 20 de Febrer, és també el moment de la gratitud. La gratitud i reconeixement a sis persones i entitats que són reflex perfecte de la diversitat i riquesa de la nostra comunitat. Des de l’Agrupació de Penyes del Villarreal, que ens ha unit en la passió pel nostre club groguet, fins a l’Acadèmia Almi, que ha format moltes generacions de vila-realencs. Carmen García Bartoll, que ens ha mostrat el poder de la determinació i la innovació, fins a Antoni Pitarch Font, que ens ha recordat la importància de conéixer i estimar les nostres arrels a través de les seues investigacions històriques. Sense oblidar a Calzados Prieto, referent del comerç local sense el qual no es podria entendre el nostre poble, i Pasqual Broch, president de la Comunitat de Regants, qui encarna la connexió entre el nostre passat agrícola i el nostre futur sostenible, en el qual l’agricultura ha de seguir jugant un paper preeminent. Exemples tots ells dels valors que fan gran el nostre poble: tradició, tolerància, emprenedoria, coratge, solidaritat, innovació, resiliència, esforç...

Som hereus d’una història rica, però també arquitectes del futur. Els nostres avantpassats ens han llegat, al llarg dels 750 anys d’història, un lloc extraordinari per a viure i per a créixer. Una nova Vila-real del segle XXI solidària, inclusiva, d’oportunitats, sostenible i innovadora. Ara, és responsabilitat nostra protegir aquest llegat i fer-lo cada dia més gran. Visca Vila-real!

*Alcalde de Vila-real

Suscríbete para seguir leyendo