Paraules de vida

2024: any de la pregària

Sergi Gordo

Sergi Gordo

M’alegra pensar que l’any 2024, que precedeix a l’esdeveniment del Jubileu (de l’any 2025), pugui dedicar-se a una gran simfonia de pregària (…), un any intens d’oració, en el qual els cors es puguin obrir per rebre l’abundància de la gràcia». Amb aquestes paraules, el papa Francesc ens convida a «recuperar el desig d’estar en la presència del Senyor, d’escoltar-lo i adorar-lo».

Segurament que molts recordem encara el Gran Jubileu de l’any 2000, que va introduir l’Església en el tercer mil·lenni de la seva història. El papa Sant Joan Pau II l’havia desitjat molt, amb l’esperança que tots els cristians celebréssim junts els dos mil anys del naixement de Jesucrist, a qui per la fe confessem com el Fill de Déu i Salvador de la humanitat. 

Ara ens apropem als primers vint-i-cinc anys del segle XXI, havent viscut fa ben pocs anys una pandèmia mundial i múltiples crisis, com l’ecològica i la dels refugiats. No és gens estrany que en aquesta situació que podria menar vers el fatalisme de pensar que no hi ha res a fer, s’alci ferma, lúcida i clara la veu del nostre Sant Pare Francesc i ens impulsi més que mai a mantenir encesa la flama de l’esperança mirant el futur amb cor confiat. Per aquest motiu va elegir el lema Pelegrins de l’Esperança per al Jubileu de l’any 2025.

Visquem aquest any com un any de preparació espiritual al Jubileu, un any durant el qual hem de redescobrir el valor de la pregària, de l’oració en la nostra vida quotidiana, afavorint la relació amb el Senyor, a qui ens adrecem com els deixebles quan li deien: «Ensenyeu-nos a pregar» (Lc 11,1).

Amics i amigues, que en aquest any 2024 preguem «amb les mans buides» -com li agradava dir a Santa Teresa de Lisieux-, amb plena confiança i ferma esperança de sentir-nos sempre en les millors bones mans, les mans de Déu Pare. 

Bisbe de Tortosa