AL CONTRATAQUE

Necessitem doble relleu generacional

Només amb mesures valentes tindrem un millor futur per a tornar a ser una citricultura líder

Carles Peris

Carles Peris

El sector citrícola de la província de Castelló passa per moments de canvi. Les notícies de tancaments d’empreses citrícoles apareixen prou a sovint en les pàgines d’este mateix diari, i han provocat que la societat i la política posen la mirada en la situació i es pregunten el que està passant. Per què un dels motors econòmics, identitari i que ha creat el teixit social de molts municipis té cada volta més dificultats per a mantenir els moments d’esplendor d’abans.

Des d’estes línies analitzem una doble circumstància que ens farà entendre millor la situació i que pot ajudar a la vegada a ser una part de la solució.

La primera és la falta de relleu generacional de joves que vullguen incorporar-se o continuar al sector. Això només ho aconseguirem si tenim bons preus en origen que generen il·lusió i polítiques dirigides a la modernització del sector amb noves tecnologies i estructures més modernes que permitisquen tindre més conciliació familiar, invertir menys temps i obtenir més rendibilitat a les nostres explotacions.

La segon és la falta de relleu generacional dels camps amb arbres vells que donen un baix rendiment productiu i que estan provocant aforaments de collita molt baixets com els que estem veient les darreres campanyes. Produccions curtes que impedeixen generar economia, ocupació i cobrir els costos d’explotació de les empreses citrícoles. Es tracta d’arbres de més de 25 o 30 anys que han donat vida a la província amb els seus fruits excel·lents i aromes de flor del taronger que impregnen les primaveres. Però eixos arbres ara estan ja esgotats i necessiten un recanvi. Arbres joves i sans que donen fruita en qualitat i quantitat, i uniformitat suficient per fer rendible la superfície de la que parlem que no és poca.

Es tracta de dos reptes que tenim per davant i que cal afrontar si volem un sector competitiu i viu que siga capaç de subministrar els millors cítrics als mercats més exigents del món, seguir sent un dels sector vitals de la província i tindre l’economia diversificada.

Joves al camp

Des de la Unió Llauradora venim ja molts anys proposant una sèrie de propostes per a fomentar la incorporació i manteniment dels joves al camp castellonenc. Ara també acabem de plantejar una mesura de cara als pròxims pressupostos de la Conselleria i del Ministeri d’Agricultura que consisteix en concedir ajudes per valor d’un 30% per a la reconversió de camps vells per noves plantacions.

Només amb mesures valentes tindrem un millor futur per a tornar a ser una citricultura líder. Des de la nostra organització agrària sempre estem pensant en tots aquells que inicien el valor de la cadena agroalimentària que no són altres més que les persones llauradores i el seu producte. O apostem per este doble relleu generacional o cada vegada vorem més notícies a Mediterráneo de tancament d’empreses citrícoles, de crisi en un sector que von continuar sent un dels principals motors de la nostra economia.

Secretari general de la Unió Llauradora

Suscríbete para seguir leyendo