LA RÚBRICA

La sequera

Ignasi Garcia

Ignasi Garcia

Sense aigua no hi ha res, és una obvietat, però massa vegades se’ns oblida. La vella política no li presta atenció a aquest tema i sols se’n recorda que hem de beure per viure quan falta, i en eixe moment entren en una demagògia d’atacs partidistes que, lluny de buscar una solució realista als reptes que tenim, intenta aconseguir un redit electoral i a curt termini que ens espenta cap a situacions insostenibles.

Vaja per davant que la nostra situació no és igual que la de Catalunya, perquè en el seu cas s’abasteixen de l’aigua del desgel del Pirineus. Clar, si no neva, i a més en volta de tenir un desgel en primavera, el poc que hi ha es desfà en hivern, la situació és traumàtica i el pitjor està per vindre. Cal recordar que Barcelona en 2008 ja va rebre vaixells plens d’aigua, però això va ser a l’estiu i ara estem en ple hivern i això fa que ens plantegem quant de temps podem moure aigua amb vaixells. A cas ningú veu la barbaritat que és açò des del punt de vista humà, econòmic, energètic, d’emissions de CO2 i des del punt de vista ecològic i sostenible?

Queda molt per fer

Ara, que no estiguem igual no vol dir que no hàgem de fer res. Ens hem de preparar, i ací tenim un gran avantatge i és que comptem amb el Pla Director de l’Aigua de la Diputació. Tenim molta sort de tenir tècnics tan bons com José Ramon, Ignacio, Emilio i la resta de l’equip. Eixe pla tenia les bases tècniques i Compromís vam saber donar-li les basses polítiques. Vull aprofitar per a agrair el suport del president Martí, perquè sense la seua col·laboració, jo no haguera arribat tan lluny i encara els grans avanços de la legislatura passada queda molt per fer.

Cal que la Generalitat deixe de donar l’esquena a les comarques de Castelló en matèria hídrica, cal un consorci provincial, l’aigua és un problema de totes, i la ciutat de Castelló s’haurà d’incorporar, i cal que gestionem bé tots els recursos al nostre abast, i ací entren les dessaladores i els aqüífers principalment, calen inversions, cert, però ens juguem el futur i quan abans acaben les resistències administratives i partidistes, serà millor per a totes i tots.

Portaveu del Grup Municipal de Compromís a l’Ajuntament de Castelló