A fondo

L’habitatge, prioritat d’esta legislatura

Necessitem solucions per al problema perquè els més joves puguen quedar-se ací, a la Vall d’Uixó

Tania Baños

Tania Baños

Necessitem solucions al problema de l’habitatge. Sobretot perquè els més joves puguen quedar-se a crear el seu projecte de vida ací, a la Vall d’Uixó. La falta d’oferta i els preus del lloguer són una barrera moltes vegades infranquejable per a moltes persones, sobretot joves perquè són el col·lectiu d’edat que més pateix la precarietat laboral. Encara que s’han donat passos endavant amb la pujada del salari mínim interprofessional i amb la reforma laboral per a posar fre als contractes temporals abusius, no és suficient.

I no m’amague per a dir-ho. Perquè del que no es parla no es pot trobar solució. Alguns prefereixen no parlar d’estes qüestions perquè creuen que els passaran factura. Però la confiança de la ciutadania no m’ha caigut del cel. Precisament un dels temes que van centrar la campanya del 2019 i la passada legislatura va ser l’exigència del pont industrial perquè es poguera desbloquejar l’ampliació del polígon, amb l’ampliació de Belcaire C.

Era un problema enquistat des de feia molts anys, paralitzat i guardat en un calaix des de 2009 i que ningú s’havia atrevit a aflorar. En aquell moment vaig tirar de valentia i vaig reivindicar el que era just per a la Vall. Cinc anys després el pont és una realitat i la Conselleria ens acaba d’aprovar inicialment el projecte d’ampliació, que ara ja ha tornat a la tramitació municipal i en les pròximes setmanes serà també aprovat en ple municipal.

Tornant a l’habitatge, va ser un dels temes que vam tractar durant l’última campanya electoral, amb un acte amb joves celebrat al barri de la Moleta. Vam parlar clar i ras del problema i vam fer propostes serioses i creïbles. La setmana passada em vaig reunir amb la Direcció General d’Habitatge de la Generalitat Valenciana per a conéixer els seus plans en l’àrea d’habitatge i tenim també una reunió pendent amb el Ministeri amb este mateix objectiu.

La meua idea és treballar conjuntament i col·laborar per solucionar este problema. Però si en les administracions superiors no trobem respostes, espremerem al màxim els recursos municipals dels quals disposem per a fer front a este problema social i generacional.

Dins de les nostres competències, tenim sòl on poder construir habitatge jove i oferir-lo en règim de lloguer o venda amb preus assequibles. També tenim en estudi l’ampliació dels programes municipals per a la rehabilitació (com el de façanes, que ha funcionat molt bé) i la creació de nous que, per exemple, fomenten la reforma d’habitatges en el nucli antic.

És una tasca que impulsarem des de l’Ajuntament, però en la qual també han de tindre veu les associacions veïnals, el tercer sector, el teixit empresarial vinculat a la construcció i l’habitatge i la ciutadania en general. Només així, si totes i tots ens creem que podem fer-ho, aconseguirem donar resposta a la demanda present i futura d’habitatge accessible. Perquè vull que els vallers i valleres es queden a la seua ciutat a viure i vull atraure a nous veïns i veïnes que vinguen a fer més gran la Vall d’Uixó, de la mà també del creixement industrial al poble.

L’aposta per l’habitatge és real. Amb més de 400.000 euros hem rehabilitat 10 habitatges socials en els últims mesos. I un dels projectes amb més inversió dels pròxims anys és la regeneració urbana de la Colonia San Antonio, que rehabilitarà abans de 2027 tant edificis com espais públics d’este barri, que necessita una transformació. Esta iniciativa és finançada per la Unió Europea amb fons europeus Next Generation EU, dins del programa d’ajuda a les actuacions de rehabilitació de barris del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència 2021-2026.

M’agrada parlar clar d’allò que crec que és realment important per a la Vall. L’habitatge és un dret i no és ni pot ser una mercaderia. Per això hem de ser capaços de donar dignitat a la gent. Des de l’Ajuntament de la Vall d’Uixó estem treballant per a fer-ho possible. Les solucions miraculoses no existeixen i qui les promet enganya a la gent. Davant això, treball i més treball. Moltes vegades de manera silenciosa i sense titulars. És una carrera de fons que hem començat i una de les prioritats d’esta legislatura, perquè els nostres joves ho necessiten. I nosaltres els necessitem a elles i ells en la Vall.

Alcaldessa de la Vall d’Uixó